veteran
Veterán Autó és Motor éves előfizetés (12 lapszám)
11880 Ft
Melyik számtól kéri az előfizetést? Tooltip

Kosár


 x 
A kosár üres

Februári lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

A VAZ csábító - Lada 1600 (1979)

Lada 1600 1979 1Majdnem gaz csábítót írtam, de az egy másik szocialista termékvonal. Mégis igaz az állítás, mert ez az ezerhatos bizony képes alaposan elcsavarni az ember fejét. Papp Zoltán gondolatai az első FIVA-minősített VAZ 2106-osról. Póla Gergely a típus történetét állította össze. Fotó: Papp Zoltán.

Gyerekkoromban nem volt autónk és sokáig nem is tűnt valószínűnek, hogy valamikor majd lesz. Egy rokontól vásárolt, ócska, hatvoltos Trabant azért került később, de arra az időszakra nem szívesen emlékszem. Húszévesen vezettem először Ladát, egy elég gyanús 1200-ast, amelyet megpróbáltak rám sózni. Nem győzött meg, ezért a zsigulis téma nagyjából húsz évre feledésbe merült. Egészen 2012 nyaráig megelégedtem a szovjet autók fotózásával; az rendszerint sikerülni szokott, de hogy meg is írjam egy ezerhatos történetét, az már más tészta.

Gyári gumikon

Lada 1600 1979 5Szerencsére a tulajdonos, Vukmann Attila teljesen képben van, a Veterán Zsiguli Egyesület elnökeként otthonosan mozog ebben a közegben. A próbaúton, miközben megfelelően szép környezetet néztünk a fényképezéshez, sokat mesélt, én pedig egyre nagyobb érdeklődéssel hallgattam. Talán azért, mert egyre jobban megtetszett az autó, és egyre inkább kezdtem ráérezni, miért is a megszállott rajongás a keleti blokk valószínűleg legjobb típusa iránt.

Azt eddig is tudtam, hogy a 2106-os, vagy ahogy inkább ismerik és ahogy a kocsi jobb hátulján is szerepel, az 1600-as jelentette az abszolút csúcsot a VAZ-sorban. Sokkal kevesebb jutott belőle nekünk, mint a mindenes 2101-ből és 21013-ból, a presztízse pedig még az Ezeröcsiét is jócskán felülmúlta. Ez a típus ritkább, értékesebb és erősebb, mint bármelyik körlámpás Lada; nem csoda, hogy manapság megint hasonló státust képvisel, mint a nyolcvanas évek elején. Kívül pont elfogadható mennyiségű krómdíszítés, elegáns hatású hűtőmaszk dupla lámpával, széles hátsó lámpa, bent szép, sokórás műszerfal, igényes kárpitok, kényelmes, fejtámlás ülések kényeztetik a sofőrt és utasait. A helykínálat bőséges, a nagy üvegfelületek miatt a térérzet kellemesen szellős. Első pillantásra is látszik, de igazán csak a próbakör végére válik nyilvánvalóvá, mennyivel csúnyábbak, igénytelenebbek és kevésbé kifinomultak a későbbi kocka Ladák.

Lada 1600 1979 3Attila biztos kézzel vezet, igencsak jól megy a kocsi a kanyargós baranyai utakon. Nagyon szép a hangja, a jellegzetes, kissé varrógépre emlékeztető zúgás épp csak annyira van jelen, hogy egy pillanatra se felejthessük, Ladában ülünk. Miután átadja a volánt, az első, ami feltűnik, hogy az eredeti orosz abroncsoknak – melyekből három az autó sajátja, ugyanis Attilának sikerült kapcsolatba lépnie az első tulajdonos öreg bácsival, akinek a garázsában még ott pihentek az alig használt gyári gumik – már nem sok közük van az aszfalthoz. Még viszonylag egyenes szakaszon is úgy érzem, mintha téli reggelen szlalomoznék leharcolt nyári gumikon. Viszont a mechanika, az nagyon rendben van: a többi Ladáénál hoszszabb áttételezésű váltó remek, nyomatékos és erős a motor, élmény terelgetni a kocsit a meglepően könnyen járó kormánnyal. És persze nagyon kényelmes, az újrahúzott plüss-bőr ülésben kissé terpeszkedni is lehet, úri dolgom van. Ez a kék kárpitszín meglehetősen ritka; bár nem az én világom, elismerem, tökéletesen illik a bézs külsőhöz.

Eléggé korai a kocsi, 1979 nyarán helyezték forgalomba Győrben (az első példányokat 1978 novemberében adták át Magyarországon), az első tulajdonosa nem sokat használta, 27 év alatt tett bele 65 ezer kilométert. A második gazda viszont két év alatt több mint húszezerrel pörgette feljebb a számlálót. Attila óvatosan használja gyűjteményének legelső darabját, nála összesen négyezer kilométert futott a gép. Persze a harminc év nem múlt el nyomtalanul, a karosszérián volt mit tenni. Az első sárvédőket és küszöböket cserélni kellett, és körben kisebb-nagyobb hibákat javítani, majd fényezés következett. A lökhárítók, a hűtőrács és a dísztárcsák is újak, mert bár az eredetik sem voltak rosszak, Attila célja a tökéletesség volt. Ezért vadászik hibátlan 1979-es üvegre, hisz az első szélvédő már nem a gyári, és hiányzik a valóban tökéletes sárga hátsó oldalprizma. A beltér elhasználtsága több érdeklődőt eltántorított, de a Spanyolországból szerzett szövettel dolgozó kárpitos, a veterános körökben jól ismert pécsi mester, Hazenauer Zsolt igencsak kitett magáért, most tökéletesen eredetinek látszik a belső. A muzeális minősítő bizottság is így látta, az autón OT-rendszám van, és FIVA-minősítéssel is rendelkezik, az ezerhatosok közül elsőként. Aki élőben szeretné megismerni ezt a típust vagy a Zsiguli család többi tagját, ha nem is pont ezt az autót, de hasonlóan szép példányokat meg tud tekinteni Csepelen a Retropartyzánok kiállításon április 25–27-én.

Automata nélkül

Lada 1600 1979 2Ha kinyitunk egy hetvenes évek eleji lapot, szinte már a hódolatig lelkes írások jelzik, mekkora várakozás övezte a Zsigulit. Teljesen érthető a rajongás, hiszen az irigyelt Nyugat egyik jelentős gépkocsigyárának kooperációjával született meg 1970-ben a Szovjetunió új népautója, amely ráadásul sok tekintetben előremutatóbb volt az olasz eredetinél. Hogy mást ne említsünk, a torinói típus nyomórudas motorjánál korszerűbb, pörgősebb felülvezérelt szerkezet dolgozott a géptető alatt. S a szakírók és szakértők lelkesedése majdnem ugyanekkora volt, amikor egymás után jelentek meg az újabb modellek: 1971 végén a kombi (2102), egy évvel később a Fiat 124 Specialhoz hasonlóan elegáns ikerlámpás, ám több krómmal csillogóbbá varázsolt 1500-as (2103), 1974-ben az alaptípusnál sportosabb, letisztultabb, modernebb küllemű 1300-as (21011). A csúcsot jelentő 1600-ast (2106) 1976 februárjában vették gyártásba, igaz, az azt megelőző hónapokban összeszereltek néhány száz példányt 21031-es jelzéssel.

Mivel a VAZ-nak a hetvenes évek közepén rendelkezésére állt egy növelt furatú és egy növelt löketű motor, kézenfekvő volt az 1600-as szerkezet megalkotása.

Lada 1600 1979 6Az Autó-Motor 1976. február 21-ei száma – az orosz Za Ruljomra hivatkozva – már ismerteti a legfontosabb adatokat: az 1300-aséval megegyező, 79 milliméteres furatot, az 1500-aséval azonos 80 milliméteres lökethosszt, az 5200-as fordulaton leadott 80 lóerő csúcsteljesítményt és a hosszabb áttételezésű váltót. A szövegből kiderül, hogy „a tervezők igen behatóan foglalkoznak az automatizálás gondolatával”, s hogy a korábbi modellekben tesztelt folyadékos tengelykapcsoló és bolygókerekes nyomatékváltó ennél a típusnál ugyancsak „kipróbálásra kerül”. Tudjuk, nagy szériás folytatása nem lett a dolognak, hiszen még az egy polccal feljebb elhelyezett Volgát sem vehette meg az elvtárs automatával. Aki kuplungolásmentes vezetésre vágyott, annak vagy egy V8-assal szerelt „elfogó” Volga, vagy egy Csajka vezetőülésébe kellett belehuppannia – és igen kevesek kiváltsága volt ez.

Az idézett cikk említést tesz nagyobb hátsó fékmunkahengerekről is, ám 1978 végén – miután a típus feltűnt a magyar utakon – már arról számol be a lap, hogy a fékrendszer megegyezik a 2103-aséval. Hasonlóképp eltérést találunk a teljesítményadatban: itt már csak 78 lóerőt írnak. Az olvasó azt is megtudhatta, hogy az alacsonyabb fordulatszámon üzemelő motor tüzelőanyag-fogyasztása majdnem megegyezik az 1500-aséval.

Megtalált királyság

Lada 1600 1979 7Azok, akik látták a próbarendszámos 06-ost, talán észrevették, hogy más a hűtőrácsa, a fényszórófoglalata, a lökhárítója, az oldalirányjelzője, a díszlécezése és a hátsó lámpája, mint az Ezeröcsié. A virágos motívumot és a néhány pluszgombot csak a szerencsés tesztelők láthatták. Nagy vonalakban az 1600-as – és társa, az 1500S – annyira tért el az 1500-astól, mint az 1300-as az 1200-astól, s így kialakult a három nagy kategória: a szimpla lámpás „kis Ladák”, az ikerlámpás „nagy Ladák” és a kombi. Később aztán a Volgai Autógyár vezetése rájött, milyen remek szöveges feladatok témája lehet az ő tevékenységük a kombinatorikával foglalkozó matematikushallgatók számára. Így aztán kiadták az utasítást, a szerkesztési osztály pedig szinte mindent mindennel összehozott: volt egylámpás nagy motoros éppúgy, mint takarékosabb üzemre tervezett dupla fényszórós, sőt születtek 1200-as egylámpások a prémiumváltozatok műszerfalával. Ezekhez még vegyük hozzá a jobb oldali volánnal ellátott, illetve a nyugat-európai megrendelésre összeállított, különféle finomságokkal – ötfokozatú váltóval, fűtőszállal, speciális díszítőelemekkel, egyebekkel – vonzóbbá tett kivitelek sorozatait, és akkor teljes a káosz. Nem valószínű, hogy valaha is létezhetett katalógus az összes gyártott változatról – már csak azért sem, mert akkor a Kujbisevi körzetben működő nyomdáknak nem maradt volna papírjuk az „örökzöld” Lenin-művek iksz plusz egyedik kiadására.

Nálunk a 2106-os sorozatot kezdetben csak az 1600-as motorral forgalmazta a Merkur, majd 1981–82 fordulóján, a 2103-ast váltva felkéredzkedett a listára a 21061-es kódszámú 1500S változat is. Az 1300SL feliratú típustáblát viselő 21063-asból csak magánimport révén jutott néhány példány az országba. Az 1600-as a luxusadója miatt drága volt, ezért nem vált igazán népszerűvé, 1983-ban meg is szüntették a forgalmazását. Így az 1500S lett a leggyakoribb változat, és furamód kisebb lökettérfogata ellenére közel akkora megbecsülést tudott elérni, mint az egyre ritkábbá váló 1600-as: csaknem mindegy volt, hogy 1,5-ös vagy 1,6-os motor van benne, a középkategória királya a 06-os sorozat lett.

Lada 1600 1979 8Ezt a féltve őrzött presztízst kezdte ki először a 2107-es, később a Nyugat-Európából használtan beözönlő német típusok. Az ikerlámpás Lada melós-, majd lomisautó lett – kezdetben a farrészt földig süllyesztő téglák és festékesvödrök, később a fémhulladékkal és selejtezett háztartási készülékekkel megrakott utánfutó volt e kocsik szinte elengedhetetlen tartozéka. Veteránként a 06-osok későn kezdtek érni: amikor kitört a régi Zsigulik iránti nosztalgia, a legöregebb típus, a 2101-es mellett az Ezeröcsinek jutott megkülönböztetett figyelem. A csúcsváltozat nimbusza mostanában, a lyukasra rohadt példányok eltűnésével kezdi beérni a 03-asét, és most már nem kérdés, hogy rövidesen ismét elfoglalja a trónt.

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2014/04. számában olvasható. Az újság megrendelhető szerkesztőségünknél illetve webshopunkban.

 Lada 1600 1979 4 Lada 1600 1979 9