Kosár


 x 
A kosár üres

Márciusi lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

Urbanizált negyvenes - Toyota Land Cruiser J40 (1977)

Toyota Land Cruiser J40 1977 11Ha valaki ilyen minőségben restauráltat egy terepjárót, annak első útja biztos, hogy nem Somogybabodra fog vezetni. A makulátlan J40-es Land Cruiser terepjáró képességét érthető okokból nem firtatta Gergely Béla, inkább gyönyörködött az autóban. Papp Zoltán fotói segítségével most önök is megtehetik.

A gyújtáskapcsoló kulcsát először hátrafelé mozdítja Czakó János restaurátor, és ezzel kezdetét veszi az izzítás, ugyanis Toyotánkat dízelmotor hajtja. Türelmesen vár arra, hogy a műszerfalon egy üveglap mögött található szál teljesen felizzon. Visszatolja az indítókart, amely mechanikus kapcsolatban van az adagolóval, és előrefordítja a slusszkulcsot. Aki először ül a Land Cruiser volánja mögött, annak fel sem tűnik, hogy ráadta a gyújtást, mert semmilyen visszajelzést nem kap róla. Csak akkor, ha a kézifék be van húzva, azt ugyanis lámpa jelzi. Mást nagyon nem is, hiszen mindent műszerek mérnek. Mikor a fémszál vörösen izzik, Czakó János indítózik. A dízel magabiztosan kel életre, nincs kopogó hang, egy köhintésnyi füst sem távozik az új kipufogórendszerből, és később sem. Egyenletes az alapjárat, a motor halk ketyegése a modern gázolajosokat juttatja eszembe. Alapvetően nem vagyok dízelpárti, de egy ilyen gondosan összerakott, finoman működő motor hallatán el tudok érzékenyülni.

Toyota Land Cruiser J40 1977 12Terepen nem közlekedtünk a Land Cruiserrel, mászóképességét is csak egy mélygarázsból kifelé jövet tehettük próbára. Ennek egyszerű oka volt, a frissen FIVA-minősített terepjárót tulajdonosa nem szerette volna azon melegében dagonyába vinni. Valószínűleg soha nem lesz a tetejéig sáros a gép, és ez így van jól. A harmincöt év alatt szolgált már eleget erdőn-mezőn, málházott ezt-azt, eljött az idő, hogy otthagyja a vidék porát, csendes polgári életet éljen egy kisvárosban, és néha lassú sétákat tegyen annak elegáns, pormentes aszfaltcsíkján.

Japán AK

Az amerikai Jeephez hasonlóan a Toyota terepjárója is a hadsereg számára készült. Már 1941-ben megalkották az AK prototípust, ehhez egy Bantam Mk II-es terepjárót vettek alapul, amelyet a Fülöp-szigetek elfoglalása során ismerhettek meg közelebbről. Az AK-t a birodalmi hadsereg Jonsiki Kogata Kamocusa (4-es számú kis teherszállító) néven rendszeresítette, de további sorsát és műszaki paramétereit nem ismerjük.

Toyota Land Cruiser J40 1977 01Mivel a hadsereg részéről nagy igény mutatkozott egy könnyű gépkocsira, 1942-ben a Toyota előállt egy féltonnás jármű prototípusával. Ez volt az AK10-es, amelynek négyhengeres, 2259 köbcentis motorját az AE típusú személyautóból kölcsönözték, a háromfokozatú váltóval együtt. Ezenfelül egy kétfokozatú terepváltót is szereltek a járműbe. Nem készült nagy sorozat a kocsiból, csatatereken alig vetették be.

A háború utáni Toyota terepjárók nem egyenes ági leszármazottai az AK10-esnek, hiszen teljesen eltérő motort és mechanikát kaptak. A BJ sorozat 1951-ben mutatkozott be, és tesztútja a Fudzsi egyik csúcsára vezetett. Ilyen magasságban addig még soha nem járt autó. Kezdetben soros hathengeres, 3,4 literes, felülszelepelt, 84 lóerős motorral szerelték, majd 1954-ben 3,9 literre növelték a hengerűrtartalmat. A 125 lóerős motorral szerelt autót FJ típuskóddal látták el.

Toyota Land Cruiser J40 1977 02Egy évvel később megjelent a második széria, 20-as jelzéssel. Az autó felszereltsége és kinézete egyre inkább a civil használat felé mozdult. Növelték a komfortot: 12 centivel előrébb tolták a motort, így nagyobb hely keletkezett az utastérben, meghosszabbították a laprugókat, ezenkívül 10 lóerővel növelték a teljesítményt, és szinkronizálták a felső fokozatokat. Japánon kívül először Ausztráliában kezdték forgalmazni, 1957-ben. A következő évben bevezették a hosszabb tengelytávú, zárt karosszériájú FJ35V modellt, s abban az évben Brazíliában is megkezdődött az összeszerelés.

És elérkeztünk cikkünk főszereplőjéhez, a J40-es sorozathoz. 1960-ban kezdődött a gyártása 3,9 literes, 125 lóerős motorral és háromfokozatú váltóval. A brazil változat Bandeirante néven került a piacra, 78 lóerős dízel erőforrását a Mercedes–Benz szállította.

Toyota Land Cruiser J40 1977 101968-ban már a százezredik J40-es gördült le a szalagokról, további öt év alatt pedig már megtriplázták a gyártott darabszámot.

A háromliteres dízel bevezetésével megugrottak az eladások, mivel Japánban kedvezőbb adóbesorolásba került a típus. 1975-ben nyugdíjazták a 3,9 literes benzinest, helyette nagyobb és erősebb, 4200 köbcentiméteres motort építettek az autó elejébe.

Hivatalosan 1978-ban indult a nyugatnémet export, a benzines és a dízel változatot is forgalmazták. Az amerikai piacra szánt Land Cruiserek 1979-ben modellfrissítésen estek át: változott az autó eleje, szervokormányt és klímát szereltek be. Hol vagyunk már a hadsereg szállítójárművétől! 1981-ben a dízelmotorral szerelt kocsik is megkapták előre a tárcsafékeket, jött továbbá egy 3,4 literes egység is. 1984-ben, huszonnégy év után fejeződött be a J40-esek gyártása. A sokoldalúan használható terepjáró kétféle benzin-, ötféle dízelmotorral, négy karosszériaváltozatban és négyféle tengelytávval készült. A további szériákról keretes írásunkban olvashatnak.

Tetőtől talpig

Toyota Land Cruiser J40 1977 07A képeken látható Land Cruiser utoljára 1977. május 2-án nézett ki ilyen pompásan.

A teljesen új, eredetileg okkersárga terepjáró ekkor állt először forgalomba Ausztriában. Hoszszú évekig szolgálta gazdáját, aki nem sokat törődött vele, ezért a rozsda sok fontos és kevésbé fontos acélt rágott le a kocsiról.

A Flattini Manufaktúra lakatosának bőven adott elfoglaltságot: le kellett gyártani az alváz komplett hátsó traktusát kereszttartóval, háromszög merevítőkkel. A tengerentúlról érkezett friss elemekre cserélték a küszöböket, a fenéklemez bizonyos részeit, a sárvédőket. Az utángyártott alkatrészek azonban nem minden esetben voltak méretpontosak, és csak némi igazítást követően kerülhettek a helyükre. A tető üvegszálas műanyagból készült, szegecsekkel rögzül a fémkerethez. Mivel az idők során sok sebet kapott, egy hajóépítő újra legyártotta az eredetivel megegyező méretben és minőségben.

Toyota Land Cruiser J40 1977 04A karosszéria felújítása után következhetett a mechanikus alkatrészek rendbetétele. Annak ellenére, hogy terepjáróról beszélünk, nem bonyolították túl a futóművet. A differenciálművek kiállták az idő, valamint a változatos terepek próbáját, a féltengelyek csapágyai, a kormánygömbfejek és minden mozgó, kopó elem viszont a vashulladékba került. A fékek esetében a munkahengerek háza maradt csak eredeti, belülről újjászülettek. A dobokat szabályozták, a gumi és fém fékcsöveket cserélték, az újszerű betétek azonban maradtak.

A fékrendszer egyébként rásegítéses és kétkörös, külön fékolajtartállyal.

Toyota Land Cruiser J40 1977 06Következő lépésként a motort és a váltót vették kezelésbe a szakemberek. Az előbbi restaurálása másfél évvel toldotta meg az egyébként négy évig tartó felújítás idejét, mivel a hengerfej megrepedt, és mindenképpen újjal szerették volna kiváltani. Se égen, se földön nem találtak megfelelő hengerfejet, aztán egy kitartó kollégának sikerült a távol-keleti elfekvő készletek mélyén vadonatúj gyári darabra lelnie. Ehhez képest a tűt megtalálni a szénakazalban egyszerűnek tűnik, főleg ha van mágnesünk. A motorban újak a dugattyúk, a gyűrűk és a szelepek. A váltó összes csapágyának mennie kellett, az osztóműben viszont már több minden betegeskedett, de a kihajtótengely és néhány fogaskerék cseréje után problémamentesnek bizonyult.

A beltér szintén teljesen megújult. Az üléseket fekete bőrrel húzták át, a gumiszőnyegek az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek a kéderekkel együtt. Sok olyan régi, elhasznált gumi, felirat és apró alkatrész volt még, ami visszakerülve rontotta volna az összképet.

Toyota Land Cruiser J40 1977 08A Toyota gyárnak és az Amerikai Egyesült Államok alkatrészbázisainak köszönhetően szinte minden sérült, elöregedett alkatrészt újra lehetett cserélni. Kevés dologról mondhatjuk el, hogy nincs az utángyártók palettáján, csak a pénztárcánk vastagsága szabhat határt. Az egyszerű gyári csavaroktól kezdve a lámpákon át a feliratokig szinte bármi beszerezhető. Érdekes adat, hogy a restaurátorok legalább ezer darab gyári csavart vásároltak a Land Cruiserhez.

Ennek az alaposságnak köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy ez a Toyota tetőtől talpig, az utolsó csavarjáig megújult, és előző, rozsdahalmaz-életét hátrahagyva reinkarnálódott a friss lemezek, gumik, bőrök, üvegek és műanyagok közé.

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2013/01. számában olvasható. Az újság megrendelhető szerkesztőségünknél illetve webshopunkban.

Toyota Land Cruiser J40 1977 05 Toyota Land Cruiser J40 1977 13

Toyota Land Cruiser J40 1977 03 Toyota Land Cruiser J40 1977 09