otyt
Oldtimer & Youngtimer éves előfizetés (6 lapszám)
5340 Ft
Melyik számtól kéri az előfizetést? Tooltip
veteran
Veterán Autó és Motor éves előfizetés (12 lapszám)
11880 Ft
Melyik számtól kéri az előfizetést? Tooltip

Kosár


 x 
A kosár üres

Márciusi lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

Kiállításra, kirándulásra - Simson SR4-2/1

Simson SR4 2 1 1 fb cVan két megszállott Üllőn, akik a hatvanas, hetvenes évek keletnémet motorjaiért rajongnak. A nem túl széles kategórián belül is lehet szűkíteni a sávot, a Simson Star kedvelőiről van szó.

Csendes purrogással közeledik a kismotor. Akkora, mint egy mai robogó, amennyiben azok közül is a kisebbekre gondolunk. Sokaknak talán meglepő, 1970 táján ezek voltak a „nagy” segédmotorok, mellettük törpének látszottak a Riga 4-esek, Komar 2-esek. Akkoriban a Simson Star kicsit sportos volt, modern, jó vonalú, és ami a legfontosabb, gyors, megbízható. Lehetett vele ötvennel repeszteni, könnyen indult, kényelmesnek számított. Ritkán lehetett Simsont látni az út szélén lerobbanva, ez a sors főleg az orosz ötvenesek gazdáit sújtotta.

16 év kamrában

Simson SR4 2 1 2Bara Zsolt leszáll a Starról, barátja, Tóth Miklós egy hasonló Simson mellett állva várja. A két vaj-piros színkombinációjú motor egymás mellett olyan, mint két tojás (piros-sárga tojás, úgy értem), Simsonszakértő legyen a talpán, aki különbséget tud tenni közöttük.

A fertőzés először Miklóst érte el, ezért elsőként az ő történetét hallgatjuk meg.

– Úgy 14 éves lehettem, amikor minden velem egyidős srác Simson motoron feszített, én pedig csak kullogtam utánuk a Rigámmal. Nem beszélve arról, hogy folyton miattam kellett kényszerpihenőket tartani, mert valami műszaki hiba mindig adódott a motoron, ha más nem, hát gyertyazárlat. Ezt megelégelve, eldöntöttem, nekem is Simson kell. Nem tartott sokáig a kitűzött cél elérése. Az igazán modernnek számító S51-et nem tudtuk megfizetni, ezért lett egy Simson Starom, amellyel négy évig motoroztam. Szajolról Kisújszállásra jártam vele iskolába. Minden pénteken haza, vasárnap vissza a kollégiumba. Bár a szakoktatóim szigorúan tiltották a motorral bejárást, nekem valami ok folytán (titokban) megengedték. Később, amikor levizsgáztam nagymotorra, eladtam a Start. Lett egy MZ, aztán Jawa, utána autó, utána honvédség, utána házasság. De a kis Simsonról nem feledkeztem meg soha. Mindig vágytam egy szép, makulátlan, a régi szép időket idéző Starra – emlékezett Miklós.

2009-ben vett egyet, ám kiderült, nem érdemes rendbe tenni, szinte semmi tartozék nincs meg hozzá. Eladta, és tovább kutatta álmai motorját. Végre 2012-ben megtalálta. Már 16 éve állt a kamrában, amikor idős gazdája meghirdette.

Simson SR4 2 1 9– Két, sötét kép volt a hirdetés mellett az újságban, szinte semmi sem látszott a motorból. Felhívtam a megadott számot, kiderült, a bácsi az első tulajdonos, Csongrádon vette 1970-ben. Megvolt a gyári szerszámkészlet, a pumpa, az égőkészlet, minden tartozék. Miután megvettem, egy évig használtam úgy, ahogy volt. Dolgozni jártam vele, Budapestre, a Méta utcába, ami 17 kilométerre van az üllői lakásomtól. Hétvégenként is gyakran használtam, összesen négyezer kilométert tettem meg a Starral az első évben – mesélte Tóth Miklós.

Hivatalos eredetiség

Legszívesebben abban az állapotban őrizte volna meg a Start, ahogy megtalálta, de rájött, hogy a használatból adódóan egyes alkatrészeket már kicseréltek rajta, nem teljesen gyári küllemű. Szerencsére barkácsolásnak nem volt nyoma, még a csavarjai is eredetiek maradtak. Következett az ilyenkor szokásos feladat, a megfelelő alkatrészek utáni kutatás, ami ennél a motornál nem bonyolult feladat, ellentétben a háború előttiekkel. De így is évekbe tellett, mire például használható, szép állapotú hátsó lengéscsillapítót talált.

Simson SR4 2 1 3-Amikor a kis Simson kezdett mind jobban hasonlítani a gyári mivoltához, egy helybéli barátom gyakori vendég lett a műhelyemben. Zsolt is hasonlóan jó állapotú motorhoz jutott, s közösen restauráltuk Simsonjainkat. Arra törekedtünk, hogy a lehető legtöbb eredeti alkatrész kerüljön vissza a Starokra. Ez sikerült, és elmondhatom, nagy örömünkre szolgált ez a szép feladat. Aztán, ha már ennyire jól sikerült, talán túlzottan is jól, akkor, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, elvittük a motorokat muzeális minősítésre. Így – szakemberek által átvizsgálva – hivatalosan is eredeti mindkét Simson Star. Bár jól tudom, csak bal oldali tükörrel voltak szerelve és nem volt rajtuk irányjelző, közlekedésbiztonsági szempontból engedélyezték. Mert nemcsak kirakatmotorok, alkalmanként túrázunk velük. Igaz, kizárólag szép időben, kényelmesen, mert van a Star mellett egy szép ETZ-m, azt használom motorozásra. Modern motorokkal nem foglalkozom – fejezte be saját, illetve az egykor LM-42-51 rendszámot viselő Star történetét Tóth Miklós.

Dobozolás

Simson SR4 2 1 4Bata Zsolt 1974-es Starja régen az LY- 56-61 rendszámot viselte, tehát azt is nagymotorként használták eredetileg. Üllőn vette, s mint mesélte, az alakjába szeretett bele, meg a megbízhatóságába, mert az ő korosztálya inkább az S51-esre tekint nosztalgiával. Van is egy szép S51 Electronicja, megközelítőleg hasonló állapotban. Korábban egyetlen gazdája volt a Starnak, gondos ember lehetett, mert a motornak minden tartozéka megmaradt. Kicsit kopott volt, ezért Zsolt elhatározta, felújítja. Nem gondolt arra, hogy veteránminősítésre viszi, csak meg akarta csinálni. Végül barátja hatására elvitte vizsgára.

– A sógorom felújított egy Csepel 250-est, és azt látva határoztam el, hogy én is felújítok egy régi motort. Nagymotorra nincs jogosítványom, ezért csak 50 köbcentis jöhetett szóba. Volt két Starom rossz állapotban, de amikor ezt megláttam, inkább ezt vettem meg és újítottam fel. 2010-ben vásároltam, 2012-ben lett OT-minősítése – foglalta össze a Star megszerzését Bata Zsolt. Jól döntött, mert sok olyan eredeti alkatrész van a motorján, amely a legtöbbről hiányzik. Ilyen a gyári kárpitú nyereg és a tank meg lámpafej közötti gumiprofil.

Simson SR4 2 1 5Sajátos technikával, egységenként végezte a felújítást. Kiszerelte a motort, rendbe tette, majd berakta egy dobozba. Aztán kivette a két kereket, azokat is felújította, és amikor kész volt, dobozba rakta őket. Így haladt fődarabról fődarabra. Egy ponton tett engedményt. Az ő motorjára egyenes hangtompító dob való, de kicserélte a régebbi, szivar alakúra, mert „az nekem jobban tetszik”. Korábbi gazdája a fél országot bejárta a Starral, Üllőről elmotorozott Bajára, Egerbe és a Balatonhoz is. Zsolt ilyen kalandokra nem vállalkozik.

– Nem használom, csak egy évben kétszer. Letakarva, fűtött garázsban tárolom – mondta ibolyaszerényen Bara Zsolt. Tóth Miklós kaján mosollyal tette hozzá: – És naponta kétszer kap enni.

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2016/01. számában olvasható. Az újság megrendelhető szerkesztőségünknél illetve webshopunkban.

Simson SR4 2 1 6 Simson SR4 2 1 7

Simson SR4 2 1 8