Kosár


 x 
A kosár üres

Márciusi lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

Újpesti iparoshagyaték - Puch S4 (1936)

Puch S4 1936 09A harmincas években a Puch gazdag kínálatából az S4 nyújtotta a józanság és a vadság legjobb kombinációját. Sokan versenyeztek a típussal, akadt, aki ázsiai túrára használta, de a többség csak nyűtte, csak nyűtte. Egy romjaiból felépült túlélőt mutat be Ocskay Zoltán. Fotó: Papp Zoltán.

Közhely, hogy semmi új nincs a nap alatt, és ez a gazdasági válságra is igaz, mármint az sem új keletű dolog nálunk. A harmincas évek elején például éppen úgy visszaesett a motorkerékpár-eladás, mint mostanában. A sanyarú helyzet ellenében az állam akkor a terhek csökkentésével próbálkozott, 1934-ben eltörölték a luxusadót. Az intézkedés rögtön éreztette kedvező hatását, fellendültek az eladások.

Puch S4 1936 01Az értékesítési listák első helyét stabilan uralta az osztrák Puch gyár, 1934-ben közel 250 új motorkerékpárt adott el Magyarországon, és majd minden második a grazi cég terméke volt. „Puch a márka, Puch vezet” – szólt a reklámversike első sora, és nem volt ebben semmi túlzás. A dominancia megmaradt egészen a világháború első időszakáig, utána pedig már semmilyen motorkereskedelmi statisztikának nem volt jelentősége.

A Puch gépeket mintha csak a magyar utakra tervezték volna. Erősek és strapabíróak, egyszerűek, könnyen kezelhetők, ugyanakkor megbízhatóak voltak. Sokat számított a kereskedelmi háttér kiépítettsége, az importőr, a Steyr–Daimler–Puch Művek Magyar Kereskedelmi Rt. Budapesten, a Lehel út 25.-ben rendezte be központját, jól felszerelt szervizzel. Elegáns bemutatótermük volt a Váci utca és a Vörösmarty tér sarkán, ahol a Puch motorok és a Steyr kocsik kínálatát csodálhatták meg az érdeklődők. A Lehel úti műhelyben egy ideig Koenig Rudolf volt az üzemvezető, aki 1935-ben a Dessewffy utca 26. alatt műhelyt és alkatrészraktárt nyitott, a háború után pedig a VI. kerületi Jókai utcában tartott fenn motorszerelő műhelyt, és emlékezetes cikksorozatban okította az olvasókat az Autó–Motorban. Budapesten a harmincas évek derekán Pajor Imre is árusított új Puch motorokat a Jókai utca 28.-ban, és voltak viszonteladók a vidéki nagyvárosokban is, Szegeden például Markovits Szilárd vette át a körzetképviseletet 1935-ben. „A néhány év előtt még felette sovány Puch gyártási program az utóbbi Puch S4 1936 08időben erőteljesen bővült, amíg a húszas években egy, legfeljebb két különböző modell képviselte a gyár munkaprogramját, addig ma már nem kevesebb, mint öt merőben különböző Puch modell között válogathat a motorsport ínyence. Minden igénynek, minden pénztárcának megfelelő modellel szolgál a Puch, a széria kivitelű, normál 250-es túramotortól a négyhengeres, ötszázas, négysebességes túramodellig” – írta az Autó–Motor 1934. április elsejei számában. És a lendület nem hagyott alább, ebben az évben két új változat jelent meg: az 500-as és a 250-es négyfokozatú váltóval. (A nyomda ördöge akkoriban sem kímélte az újságokat, az 1934-es Puch modelleket bemutató cikk alcíme így jelent meg: „A sláger: a 250-es és 500-as légsebességes!”)

S mint sport

Bennünket most a négyfokozatú váltóval szerelt 250-es modell érdekel, az S4, amelynek elnevezésében az S betű a sport szóra utal, a szám pedig a váltófokozatokra. A harmincas években a legtöbb autó és motorkerékpár mechanikus váltóműve háromfokozatú volt, a negyedik fokozat olyan elementáris szenzáció lett, mint a nyolcvanas évek autói esetében az ötödik. Az S4 a rövid életű SL fejlesztett változatának nevezhető, elsősorban a motor és a váltó tekintetében volt köztük különbség. Az S4 az SL csővilláját örökölte, de ezt 1935-re lemezvillára cserélték. Az „egyszerű” 250-es Puch 8 lóerős volt, az S4 10,5 lóerős, ami nagy különbség, és ezt a teljesítménytöbbletet jól hasznosíthatóvá tette a négy váltófokozat.

Puch S4 1936 02Az újdonságból hamarosan számos érkezett Magyarországra, jellemző módon a szaklapok Puch-hirdetéseiben alig–alig bukkan fel az S4, okkal feltételezhetjük tehát, hogy a leszállított gépek raktárról elkeltek. A kor egyik legsikeresebb magyar versenyzője, Kozma Endre is ilyen Puchra ült a túraversenyeken. ő nyerte S4-esével a KAC 1935-ös 430 kilométeres versenyét, s mögötte márka- és típustársak sorakoztak, a 250-es kategória első négy helyén. Puch S4-gyel versenyzett a harmincas évek másik magyar menője, Lukavecz Ferenc is, aki 1934-ben rajthoz állt a Nemzetközi Hatnapos Triálon (ISDT), és a Bajor-Alpokban futott versenyen bronzérmet szerzett. 12 perces büntetését az illetéktelen kezek által eltávolított útjelző tábla miatti eltévedés okozta. (A másik magyar, az 500-as Gilerán induló Martinek István beázott gyújtás miatt kiállt.) 1935-ben Lukavecz újra próbálkozott, ezúttal még nagyobb sikerrel, mert aranyérmet nyert. Martinek bronzérmes, az ugyancsak induló Kozma kéthengeres Zündappjával karambolozott és kiállni kényszerült. Lukavecz 1936-ban egy széria S4-essel megnyerte a Frontharcos Túraút 24 órás 1200 kilométeres futamát és az FTC futárversenyét.

Ezek a sportsikerek bizonyítják, hogy az S4 kiforrott, jó típus volt. Motorja Giovanni Marcellino 1923-as ikerdugattyús, egyhengeres konstrukcióján alapul, a fejlesztés az S4 esetében könnyűfém hengerfejet és nagy hűtőbordás hengert jelent. A váz egyszerű, de jó anyagból és átgondoltan készült, a két részből álló, dúsan krómozott benzintank ismét a praktikum és az esztétikum együtt járása. Az összes részelem áttekintése helyett nézzük meg a kezelőkarokat a kormányon, ez valóságos összefoglalása a Puch-filozófiának: a kuplung- és a fékkar azonos, éppen csak megfordítva tették fel a jobb oldalra, így a rögzítő csavar feje is lefelé került. Ez esetben a szépség másodlagos lett a hasznosság mögött.

Puch S4 1936 04Néhány részlet változott az évek során, ezeket a gyár gondosan rögzítette, így tudható, hogy az első gépek benzintartályán alkalmazott fehér blokkbetűs Puch felirat 1935-ben változott vörös sasra, 1936-ban vezették be a halfarkas hangtompítót Puch felirattal. Az első szériák bőrnyergét 1935-ben guminyereg váltotta fel. Eleinte Bosch fényszóróval szállították az S4-eseket, majd a 81601-es motorszámtól Siemens reflektorok kerültek a lemezvilla fölé. A csíkozás kezdetben csak fehér, 1935-től 10 mm széles vörös és 2 mm-es fehér csík került a felnikre, az olajtartályra, a sárvédőkre, a villára és a láncvédőre. A háborús idők közeledtével a gyártást igyekeztek olcsóbbá tenni, és tipizált alkatrészeket használtak, átvették a 350 GS első villáját és szerszámdobozát.

Az S4-est Európa számos országában árusították, Németországban is. A Das Motorrad című német lap munkatársai 1935-ben összevetették az S4-et a felülszelepelt angol motorokkal, és azt tapasztalták, hogy a teljesítmény közel azonos, sőt a BSA Blue Starral szemben például kissé a Puch javára billen a mérleg nyelve. Jól szerepelt az S4 a hegymászópróbán is, 28 százalékos emelkedőn második fokozatban 30 km/h átlagot teljesített.

Téli unaloműző

Puch S4 1936 05Ausztriában még az ötvenes években is sok közlekedett ezekből a strapabíró kétüteműekből, és nem volt ez másként Magyarországon sem. Aztán sorban eltűntek, és érdekes módon veterán motorként nem tért vissza közülük annyi, amennyi az eredeti állomány alapján várható lett volna. Logikus magyarázat csak az lehet, hogy a végletekig elhasználták a forgalomban maradt példányokat, így felújításuk legtöbb esetben reménytelennek bizonyult.

Nem így Tábori Ferenc S4-ese, amely eredetileg egy újpesti mesteremberé, Melczer Edéé volt. Tőle egy iparostárs vásárolta meg, aki azonban kiköltözött Skóciába a fiához. A nagy utazás előtt úgy határozott, Puch motorkerékpárját az újpesti Templom utca 3. alatt műhellyel rendelkező Tábori Ferencre bízza. Tudta ugyan, hogy a precíz motorszerelő mesternél jobb gazdára nem számíthat, de azt ő sem sejthette, milyen jó talajba hullik a mag. Tábori Ferenc anyai nagybátyjának, Hrubos Jánosnak hasonló Puchja volt, háromsebességes 250 L modell. Zsenge korában Tábori Ferenc gyakran tologatta a rokon gyerekekkel a nagybácsi motorját az udvaron (szerencsére soha nem indult be). Hrubos Jánosról e helyütt csupán annyit – remélhetően egyszer közreadhatjuk fordulatokban gazdag életének történetét –, hogy tekintélyes kerékpárüzeme volt Újpesten. Kerékpárüzletének kirakata előtt sokszor álltak csoportokban a környék srácai, néha feltűnt közöttük Szabó Andor és Kurucz György is, a későbbi idők motorversenyző sztárjai. A háború után Hrubos János öccse, Ferenc Angliába költözött, és folytatta itthon megkezdett motorversenyzői pályafutását. Ma még nem ismert okokból Franz (Frank) Pados néven állt rajthoz 1949-ben a Clubman TT-n. Tizenhatodik helyen végzett Douglas gépén a Man-szigeten.

Puch S4 1936 03Vizer József motorja – mert így hívták a derék műbútorasztalost, aki az S4-est Tábori Ferencre hagyományozta – csupa rozsda volt. Szétszedve, darabokban került át a Templom utcai műhelybe. Jó környezet fogadta, a Tábori-féle szerviz évtizedek óta kétütemű motorkerékpárok javításával, tuningolásával foglalkozik. Afféle tartalék munka lett belőle, ha éppen adódott némi üresjárat a műhelyben, jobbára télen, akkor vette elő Tábori Ferenc vagy a segédei, Madarász Ignác és Láng András. „Nagyon precízen és nagy egyetértésben csináltuk” – két év alatt készültek el vele. Felújították a főtengelyt, pótolták a hiányzó apróbb alkatrészeket, hengerfúrás, új dugattyúk, új csapágyak tették teljessé a motorgenerált. Néhány részegységből rendelkeztek tartalékkal, ami szerencse, így a váltó például három berendezés legjobb elemeiből állhatott össze. Hiányzott a fényváltó kapcsoló a lámpafejből, olajtartályt nem sikerült szerezni, ezt ugyanúgy el kellett készíteni minta után, mint a kartervédő lemezt. A Veigel sebességmérő bronzból készült meghajtó csigája reménytelenül rossz állapotban volt, egy ötvös–ékszerész ezüsttel kiforrasztotta, és így lehetett a fogazást újra kidolgozni. Most már jelez a mutató. Utolsó fázisként légmentesen záró takaró készült a Puch S4-eshez. Ha nem érkeznek kíváncsiskodó újságírók, alatta pihen a motor.

Pattogó robogás

Puch S4 1936 07Most azonban nem a pihenésen, hanem a próbán a sor, és ahogy egy motorszerelő mesterhez illik, a jármű első rúgásra indul (nem mindig igaz hát a suszter cipőjére vonatkozó mondás). Az első benyomás, hogy jól lehet ülni az S4-esen, mélyen van az ülés, kézre esik a kormány, kényelmesen elérhető minden. A váltó olyan pontosan ugrik a fokozatokba, amint a régi villanykapcsolók pöcke kattant fel és le. Könnyen felpörög a motor, a kuplung puha, mint a vaj, nem véletlenül hívták a konstrukciót szervokuplungnak. Nincs baj a fordulékonysággal sem, ezzel a motorral szívesen bemerészkednék a pesti forgalomba, nem lenne baj sem a gyorsulással, sem a fékekkel. Ugyan a tengelytáv elég rövid, és ezért kissé dobál a merev beépítésű hátsó kerék, a hatalmas fényszóró miatt mégis megnyugtatóan hosszúnak tűnik a motor, a reflektor és a széles tank robusztussá teszi a gépet.

Érdekes a motorhang, amely a veterán kétüteműekre jellemző pattogó, és elég erőteljes, anélkül hogy bántóan zajosnak találhatná a vezető vagy a járókelők. Megértek mindenkit, aki a harmincas években egy ilyen krómtól csillogó fekete motorral büszkén kanyarodott be a szálloda vagy az étterem elé. Ez még nekem is menne, de arról inkább csak olvasok, hogy Lukavecz hatvan feletti

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2010/07. számában olvasható. Az újság megrendelhető szerkesztőségünknél illetve webshopunkban.

Puch S4 1936 06 Puch S4 1936 12

Puch S4 1936 10 Puch S4 1936 11