Kosár


 x 
A kosár üres

Márciusi lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

Cápatámadás az S osztály ellen - BMW E23 735iA

BMW735 1983 FDA 09A mai luxuslimuzin-kínálatot nézve nehéz elhinni, hogy a hetvenes évek elején volt a Mercedes–Benz és… A BMW azért hívta életre a 7-es sorozatot, hogy legyen folytatása a mondatnak. Egy jó kezekben lévő, magyarországi E23-as kapcsán Féjja Zsolt emlékezik meg az azóta többszereplőssé bővült párharc kezdeteiről. A fotókat Földi D. Attila készítette.

Nagy gázra már fordítja is a jobb oldali kilincseit a körforgalom kijárata felé, a vezető pedig hirtelen nehéz döntési helyzetbe kerül: az élvezetet vagy a stílust választja. Az 1983-as 7-es BMW-nél persze nem zárja ki egymást a kettő, sőt, de nem a közúti driftelésnél találkoznak. A 7-essel egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni is jó érzés: stabilan BMW735 1983 FDA 02fekszi az utat, finoman simítja az úthibákat, ha pedig szükséges, közvetlen kormánymozdulattal és magabiztos erőtartalékkal oldja meg a feladatot. Mint egy mai autó – szokás mondani ilyenkor, de ez messze nem igaz. Steril kapszula helyett itt egy enyhe szélzajjal határolt utastérben ülünk, süppedősebb üléseken, patinásra érett és persze valódi fával díszített műszerfal előtt, amelyen akkora faajtó rejti a hamutartót, amekkora mögé ma a teljes infotainment rendszer központi kijelzőjét el lehetne rejteni. Ez persze fikció, mert légzsák is csak évekkel később kerülhetett volna a kormányba, felárért. Nem zavaró, de érezni, mikor vált a négyfokozatú automata, a kocsinál valamivel fiatalabb BMW-rádió pedig nem tud igazán szép hangokat kicsalni a hangszórókból.

BMW735 1983 FDA 35A légkondicionáló automata, nem digitális, viszont úgysem működik, ami nagy szerencse, hűtés helyett az egész kocsit lángba boríthatta volna az utólag, hangszórókábelekkel összekötött rendszer. A jelenlegi tulajdonos, Horogh Árpád helyrehozta a károkat, már csak egy tisztítás és feltöltés van hátra. Árpád ideális végzettségű a veteránozáshoz: autószerelő, autóvillamossági szerelő és karosszérialakatos, aki imádja a munkáját. „Gyerekkorától kezdve autómániás” – írta róla felesége a szerkesztőségnek küldött e-mailjében, amelyben felhívta a figyelmünket férjére, illetve autójára. Milyen jól tette – gondolom, miközben Szigetszentmiklós környékének esős útjain vezetem a 7-est, a mások különösen kímélendő autóinak járó tiszteletnél is nagyobb óvatossággal –, három évtizedes gumikon nem kell emberkedni. És milyen jó, hogy a hetvenes években elege lett a BMW-nek a Mercedes S osztályából.

Hiába alapozta meg tényleg a Neue Klasse az újkori BMW személyautókat, hiába látszott 1975-től, hogy a 02-es sikerét folytatni tudja az új 3-as sorozat, ha közben mindegyik BMW735 1983 FDA 25tévéhíradóban, gyakorlatilag kontinenstől és államformától függetlenül, Mercedesszel parádézott demokratikusan megválasztott vezető és puccsal hatalomra került diktátor egyaránt. Pedig a nagy BMW limuzinból, az E3-as jelűből is volt tíz centivel hosszított tengelytávú, és akár kétszáz lóerős változat, de az is rövidebb volt, mint az 1972-ben bemutatott W 116-os Mercedes–Benz alapváltozata, és azt még Münchenben is kénytelenek voltak elismerni, hogy az istenített, több mint félezer newtonméter nyomatékú, hidropneumatikus rugózású 450 SEL 6.9 nem egy kategória a 3.3 Li-vel.

BMW735 1983 FDA 201977-re készültek el az E23-as jelű, az új névadási rendszerhez illeszkedően, érthetően és megjegyezhetően 7-es sorozatnak nevezett autóval. Paul Bracq rajzolta meg az akkoriban természetes cápaorrú, ikerfényszórós orr-részből kiinduló, az E3-asnál súlyosabb és tömörebb hatású, az egy évvel korábban bemutatott 6-os kupéval alapvető dizájnrokonságban álló négyajtós karosszériát. A nyilvánvalóan a V8-as benzinesekkel (és később turbódízellel) is árusított

S osztály kárára remélt piacszerzési szándék ellenére, a 7-eshez kizárólag az elődből ismerős, M30-as jelű, hathengeres benzinmotorjait szerelték, és később is legfeljebb turbót kapott hozzá, nem újabb hengereket. A következő generációnál aztán kompenzáltak egy tizenkét hengeressel, amire a háború óta német autóban addig nem volt példa.

BMW735 1983 FDA 26Kezdetben a kevéssé ismert, karburátoros, 148 lóerős 725-ös volt a belépőmodell, ezenkívül a szintén porlasztós 728-asból, a 730-asból, illetve az átmenetileg a csúcsmodell szerepét betöltő, L-Jetronic befecskendezéses 733i-ből állt össze a kínálat. Valamennyihez lehetett kérni háromfokozatú automatát a négyes kézi váltó helyett, sőt a 733i kapható volt ötfokozatú manuálissal is. Azt gondolnánk, csak a mostani BMW-modellekre jellemző, hogy a háromjegyű típusszámok egymáshoz képest jelzik ugyan a teljesítményszintet, ám a hengerűrtartalomhoz nincs sok közük. Pedig ez szintén hagyomány, már az E23-asnál is csaltak: a 733i valójában 3,2 literes, de ezt mondhatnánk a 3210 köbcentiméter nagyvonalú kerekítésének, az 1980-ban megjelenő 745i-nél viszont már nincs mentség, hiszen az ugyanannak a 3,2 literes blokknak a turbófeltöltős, 249 lóerős változatát takarja. Szóval csak óvatosan a számalapú előítéletekkel.

A 7-essel indult a Mercedes–Benz és a BMW közötti luxusautóharc: a W 116-osban debütált a blokkolásgátló, persze, hogy a 7-esbe szinte azonnal rendelhető lett, majd alapfelszereléssé vált. Európában először a

BMW735 1983 FDA 34W 116-osban jelent meg a légzsák 1981-ben, 1985-től a 7-esbe szintén kínálták. A vezető felé fordított középkonzol az első 3-asban mutatkozott be, a szervizintervallum-jelző viszont az E23-asban: rögtön módosították miatta az eredetileg középre helyezett sebességmérőből, tőle jobbra lévő fordulatszámmérőből, és bal oldali hűtőfolyadékhőfok- és benzinszintjelzőből álló műszerfalat, hogy a sebesség- és fordulatszámmérőt a két szélre tolva, pontosan középre, a vízhőfok- és a benzinszintjelző közé kerülhessenek a színes kis téglalapok. Szintén a 7-es óta márkajellemző a mindenféle folyadékok szintjét és izzók állapotát figyelő check control, illetve a „bordcomputer”, vagyis a fedélzeti számítógép, amely a fogyasztástól kezdve a külső hőmérsékletig számos paramétert jelzett – akinek attól (is) luxusautó egy luxusautó, hogy sok gomb és műszer van benne, annak garantált a prémiumérzése az E23-asban. Azért az újdonságokon kívül természetesen a szokásos extrákat is lehetett kérni, a bőrkárpitok és faburkolatok mellett különböző elektromos kényelmi berendezések szerepeltek a listán, akár a hátsó ülések elektromos mozgatása is.

BMW735 1983 FDA 301983-ban a már említett műszerfal-átrendezésen kívül is frissítették a típust: kicsit tompább lett a cápaorr, szélesebbek a vesemaszkok, nagyobbak az első irányjelzők, módosították a lökhárítókat, és többé nem krómozták a tükörházakat. Európában és Észak-Amerikában az eltérő szabványok és igények szerint konfigurált modelleket küldtek, a legvágyottabb, L7-es nevű E23-ast is az USA-ban forgalmazták, bőrrel borított műszerfallal, üveg napfénytetővel, ronda, de légzsákos kormánnyal, kizárólag automata váltóval. Aki különlegességre vágyik, az keresse a 209 darab dél-afrikai 745i egyikét: az nem a turbót, hanem az M5-ösben és az M635CSi-ben is használt 286 lóerős hathengerest kapta meg.

Az E23-asból 285 ezer példány készült a gyártás 1987-es befejezéséig – azóta nem kérdés, hogy a BMW luxuslimuzinjait 7-es sorozatnak hívják.

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2015/08. számában olvasható. Az újság megrendelhető szerkesztőségünknél illetve webshopunkban.

BMW735 1983 FDA 23 BMW735 1983 FDA 37

BMW735 1983 FDA 41