Kosár


 x 
A kosár üres

Márciusi lapszámunk

Heti hírlevél

Maradjon jól informált!

Ha feliratkozik heti hírlevelünkre, biztosan nem marad le a veteránautózáshoz és -motorozáshoz kapcsolódó híreinkről és más érdekességekről!

Elfogadja adatkezelési nyilatkozatunkat és feliratkozik hírlevelünkre?
captcha 

Szürke? Eminens! - Peugeot 203 (1959)

Peugeot 203 1959 01Az ötvenes évek autógyártása olyan, mint egy jó bolhapiac. De nem az Ecserire gondolok, mert ott túl sok a külföldiekre szakosodott, minőségi portékát tartó bolt, hanem inkább a PeCsára, ahová magánemberek hordják ki azokat a holmijaikat, amelyekre már nincs szükségük, de remélik, hogy valaki észreveszi bennük az értéket. A sok szemét közt pedig mindig találni valami izgalmasat, csak keresni kell.

Peugeot 203 1959 05Aki nem exhibicionizmusból veteránozik, az az egyedi ízt, a még éppen nem bántó gyarlóságot, a gépszerűséget, az egyszerű technika élvezetének gyermeki örömét keresi egy öreg autóban. Látják, ezért olyan izgalmas korszak az ötvenes évek. Mert a tíz-húsz esztendővel korábban gyártottak közül csak a nagyon drága autók tudtak annyira könnyen vezethetők és bolondbiztosak lenni, hogy a mai ember ne úgy érezze – kínpadra viszik, ha a modern forgalomban helyt kell állni valamelyikkel. A hatvanas évektől (mondjuk, az évtized közepétől) viszont már nagyon is biztosra megy az ember – egy-két rettentő olcsó tömegcikktől és elfuserált szocialista típustól eltekintve, azok az autók már általában tűrhetők, sokszor egyenesen felüdülésnek számítanak a maiak után. Persze, bizonyos szempontok szerint – a biztonságot, zajtalanságot, sebességet, takarékosságot, pláne így egyszerre, felejtsük el.

Peugeot 203 1959 10Tehát az ötvenes évek az igazi bolhapiac, hogy visszatérjek az eredeti gondolathoz. Abból a korszakból kellő kereséssel bármit találhatunk: már a hatvanas évek zsenialitását megcsillantó, ügyesen kanyarodó, vidáman fürge, tűrhetően megbízható, ám kissé még csiszolatlan gyémántot, illetve a harmincas évek ormótlan nehézkességét, borzalmas törődésigényét, üvöltve síró fogaskerékhangját, lehetetlen úttartását, marginális fékjeit, és a ma andalgásnak tartott tempó mellett is besülő szelepjeit felvonultató autó-dinoszauruszt. Az ötvenes évek autói emiatt általában nem is kerülnek sokba, mert az általános nézet róluk: szörnyűek. Pedig inkább csak – vegyesek.

Peugeot 203 1959 02Ha a történetét nézzük, Peugeot-ék 203-asa minden további nélkül az ötvenes évek borzalmai közé sorolható. Még a háború alatt, 1942-ben kezdték tervezni, és hosszas spéttel, 1947-ben mutatták be, amikor a korábbi 202-es már tényleg vállalhatatlan volt. Akkor jött, amikor a márka – akárcsak Európa egésze – súlyos nyomorban tengődött, talán nem véletlen, hogy az azt követő tizenkét évben nem is gyártott más típust a cég.

Peugeot 203 1959 03Most itt áll előttem egy példány, a Peugeot maga adta, hiszen Sochaux-ban járunk, a főhadiszálláson. Múzeumi darab, gondolom, amikor beszerezték, nagy gondossággal szemezgettek a környező, óriási szőlőtermő terület tízezernyi, szénától illatozó pajtájának öregautó-kínálatából. Huszonhétezer kilométert mutat az órája, és semmi okom nincs feltételezni, hogy a számhenger legelső számjegye már másodszor mutatná a kettest. A kissé nyúlott, de teljesen eredeti kárpitok, a kopást alig mutató gombok és fogantyúk, az egyenletes, finom patina, a széleken is láthatóan vékony, gyári dukkó mind arra utal – ehhez még nem nyúltak, egyszerűen csak elfelejtették elhasználni.

Peugeot 203 1959 04A széria legvégéről származó autóval van dolgom, hiszen 1959-ben készült, egy évvel a gyártás befejezése előtt. Az 1952 utáni második sorozatból származik, ebben tehát már nem 42, hanem 45 lóerős a motor, kihajtható pillangóablakai vannak, nagyobb a hátsó szélvédője, a sebességmérőjét már nem a műszerfal közepére tették, hanem a vezető orra elé, s a tanksapkát is kis fedél mögé rejtették a jobb hátsó sárvédőben. Szomorú veszteségként könyvelem el a kiálló Peugeot-orrdísz hiányát; az emblémát épp 1959 elején simították bele az orrlemezbe, biztonsági megfontolásból.

Peugeot 203 1959 06De egyes jelek arra mutatnak, hogy akár jó is lehet. Ha a formához ötletet adó Chevrolet Fleetline-t és a Willys Americart nem is vezettem, de Morris Minort és Volvo PV 544-est igen. Azok is ilyen Pobeda-formájúak, viszont remek kis autók. Ha mélyebbre ásunk a 203-as műszaki megoldásaiba, még több remény csillan: a motor félgömb égésteres és rövid löketű, az 1954 utáni modelleknél már az első fokozatot is szinkronizálták, ráadásul a vezető nem csupán három, hanem rögvest négy sebességből válogathatott a kormány melletti kapcsolórúddal. A Peugeot történetében először a karosszéria önhordó szerkezetű lett, s szintén újdonságnak számított, hogy elöl keresztlaprugós, független kerékfelfüggesztést alkalmaztak. Még érdekesebb, hogy hátul sem az akkori egyen-megoldáshoz, a hosszanti laprugókhoz nyúltak, hanem tekercsrugókra tették a Peugeot-szokás szerint csigahajtásos differenciálművet tartalmazó hidat, az oldalirányú mozgások megfékezéséhez pedig Panhard-rudat szereltek be. Az már egyenesen döbbenetes, hogy fűtőrendszert is beszereltek szériában – ilyen méretű és árú autónál ez a tétel szinte mindig feláras volt a negyvenes évek végén. És egy utolsó finomság: a fém tolótetőt is alapáron kapta a vevő. Egyre jobban hangzik…

Peugeot 203 1959 09Amikor beülök, hanyatlani kezd a lelkesedésem. Nyoma sincs annak a levegős utastérnek, ami egy Volvo PV-ben megvan, vagy a kedvesen minimalista célszerűségnek, mint a Minorban. Keskeny, magas, nagyon is negyvenesévek-hangulatú a bódé, vállban szűk, bár hosszában sokkal tágasabb, mint a Morris, itt talán még a Volvóval is felveszi a versenyt. Összevissza kezelőszervek fogadnak: a bunkósbotnyi váltókar egy oldalon lakik a fogpiszkálónál alig jelentékenyebb indexkarral, kesztyűtartóból rögvest kettő is van, egy kicsi és egy közepes, ám közös fedél alatt – vajon miért nem olvasztották ezeket egybe? Az ajtó pléhhangon csukódik, a síküveges szélvédőn át a látvány a római orr vonulatára viszont impozáns.

Peugeot 203 1959 07Gyújtáskulcs nincs, kihúzom hát a kapcsolót a műszerfalnak azon a részén, ahol inkább a mellettem ülő, vörösre lakkozott körmeivel hosszú füstszűrős Gitanes-t csippentő Anouk Aimée térdét kellene tapogatnom. Nyomom az indítógombot, s a motor halk pöffenéssel, szinte bocsánatkérően életre kel, még nyomórudak zaját se hallom. Egyest kattintok magam irányába, lefelé, kicsit gyorsítok, pöckölöm a kettest fel, a másik síkba. Mint minden általam vezetett régi francia kocsinál, a váltó ennél is mintaszerű, önmagában is élvezeti cikk, bár a régi, szinkronizálatlan egyessel szerelt első szériás szerkezet állítólag pocsék volt. De motorerőt még nemigen sikerül felfedeznem. Kedélyesen nyöszörgünk a dombos Sochaux kültelki utcáin, vidáman rugdal a hátsó merev híd, kanyarokban feszült lábizmokkal lassítok, s hogy ne kínozzam a technikát, a kivezető út egyenesében végre harmadikba lököm a váltót. Akkor még nem olvastam a 203-asról, zöldfülűként nem tudtam, hogy lesz valahol még egy sík, ahol egy csodálatos negyedik fokozat vár. Ezért a városból kiérve, még mindig harmadikban bőgetve a motort, legalább a hetvenet célba veszem az órán.

Peugeot 203 1959 08Azon az órán – mellékszál következik – mely oly míves, hogy szinte idegenként feszeng ebben a környezetben. A sebességmérő finom, festett üvegmutatója maga is világít, az optimistán 150-ig számozott skálát gyönyörű díszként veszik körül a benzin, olajnyomás és vízhőmérséklet apró műszerei. Koronaékszerként pedig parányi, romboid mutatós Jaeger időmérő csücsül a királyi félkörív tetején – azért a franciák akkor is tudtak valamit, amikor szinte betevő falatra se volt pénzük…

Vissza az országútra, ahol épp egy egyre hangosabban ordító, ezerhármas motor segítségével keresem a hetvenes osztást a sebességmérőn. Ezen a fordulaton – fülre lehet olyan négyezer is – egyébként megjön egy kellemes zaj. A kipufogó érces nótába kezd, a cső dorombol a vékony padlólemez alatt, a hangulat kifejezetten sportossá válik, és igen, diadalmasan ordító motorral megvan a hetven! De nem akarom elhinni, hogy ez az autó ennyit tud, kinyomom a könnyű kuplungot, és keresni kezdek a váltókar dorongszerű rúdjával. Voilá! Némi erőltetésre megtalálom a negyedik fokozatot – érdekes, a másik hármat sokkal finomabban kezelte a váltó. Ekkor érint meg a 203-as nirvánája.

Peugeot 203 1959 11Ez a negyedik ugyanis jó hosszú, alaposan lenyugtatja a felizgatott ezerhármas motorkát. A 203, ha nem is ringatózva, de kellően puhán, duruzsolva elkezdi maga alá görgetni az aszfaltot, a kilencvenes tempó úgy ömlik a gépezetből, mint a langyos méz, már az érzéketlen kormányzás sem zavar. Mmm, csodás, az összeszokás nem volt ugyan könnyű, de végre megvan, amit kerestem. Itt, ebben a fokozatban, ilyen sebességgel a 203-as túlnő a saját árnyékán.

Peugeot 203 1959 12Bár az eső szemerkél, s emiatt inkább a fűtéssel bíbelődök, minthogy a tetőt nyitnám ki, nem kell nagyon megerőltetnem a képzeletemet, hogy csettintésre egy Jean-Luc Godard, Fernandel, vagy akár korai Louis de Funes filmben találjam magam. A 2CV lenne talán a kész recept a Godard-i hangulat megidézéséhez, de az már-már közönséges, a DS túl fennkölt ehhez, szinte sznob, a Traction Avant viszont annyira Maigret, hogy már nem stimmel. De ez a 203-as… Ez igen! Ebben az autóban rendesen benne van az időutazógép.

Cikkünk teljes terjedelmében - további képekkel és információkkal - a Veterán Autó és Motor 2014/05. számában olvasható. Az újság megvásárolható webshopunkban vagy megrendelhető szerkesztőségünknél.